HTML

Szélrózsa Találkozó

Friss topikok

  • zita90: A záróistentisztelet is a feladatunk, de azt még nem találtuk ki, hogy mit süssünk az előkészülete... (2010.04.29. 13:02) Csendtörés
  • axm: A kis képen nagyon jónak néz ki a hely, legalábbis a nagyszínpad helye. :) Már nagyon várom/várjuk... (2010.04.26. 10:40) Terepszemle
  • borkány: hát mi sajnos nem találkoztunk a benkásokkal mert mi Békéscsabán voltunk:) de nagyon jó volt ott é... (2010.04.24. 20:45) Alkalmi kórus
  • D_Anikó: Ha tudnám ki vagy, könnyebben ajánlanék megoldást - szívesen kiírom a képeket egy CD-re, de kinek ... (2010.04.21. 19:14) Csapatépítés
  • Samesz: @annaberlin: nekem is megvan a repjegyem Szelrozsara, na meg haza!!! =D szinten puszi a naaagy Ame... (2010.04.20. 01:09) A Középpont felé

Linkblog

Megcsípett, lehorzsoltam, itt fájdogál...

2010.07.05. 15:52 D_Anikó

Egy gyerekkori ártatlan tüske-ügyet leszámítva (már akkor is mezítláb mászkáltam, ha csak lehetett) a kőszegi szélrózsán kerültem először elsősegélynyújtó-helyre. A kerültem a legpontosabb kifejezés, mert a kifordult bokámmal lépni nem igazán tudtam. Na jó, írhatom úgy is, vivődtem (brrr). Hálásan emlékszem a kapott jégre. Ma éppen kezdtem végiggondolni, milyen kérdéseket kaphatunk az információs pultnál, s elsőként rögvest letöltöttem a szarvasi orvosi ügyelet adatait (adja Isten, ne érdekeljen senkit). És mit látok, friss szélrózsás riport az evangelikus.hu-n: Szélrózsa-találkozó:Német önkéntesek segítik majd az elsősegély csoport munkáját.

Szólj hozzá!

Programok, fellépők

2010.06.25. 09:07 D_Anikó

Úgy látszik, már végleges a Szélrózsa programja, egyre részletesebben lehet látni a honlapon is (www.szelrozsatalalkozo.hu - Programok fülön belül a Szélrózsa programokra kattintva). Az egyes címekre kattintva rövid ismertetést is olvashattok (folyamatosan kerülnek fel, érdemes visszanézni). A kulturális programok (koncertek, színház) szervezőjével, mukaági felelősével, Kovács Beátával az evangelikus.hu-n olvashatjátok Bolla Zsuzsa riportját, ő részletesebben mesél az egészről: http://www.evangelikus.hu/nyito

Szólj hozzá!

Középpontban a teremtésvédelem – Interjú Kodácsy-Simon Eszterrel

2010.06.18. 13:16 D_Anikó


Budapest – A Szélrózsa munkaági vezetői közül Kodácsy-Simon Esztert, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanársegédjét, az Ararát Teremtésvédelmi munkacsoport koordinátorát kérdeztem szélrózsás múltjáról, jelenéről, elért eredményeikről és terveikről.

– Egyetemi tevékenységedről mindannyian tudunk többet-kevesebbet, de mi az
az Ararát-csoport, aminek a koordinátora vagy?


–Az Ararát munkacsoportot Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Presbitériuma hívta életre két évvel ezelőtt. Tanárok és lelkészek a tagjai a munkacsoportnak, ahol a teremtésvédelemmel kapcsolatos kérdésekre igyekszünk felhívni a figyelmet, és olyan programokhoz próbálunk segítséget nyújtani, ahol helyet kaphat a teremtésvédelem kérdése. A Szélrózsán a sátrunkban tájékozódhatnak az érdeklődők a csoport munkájáról is.

– Ez a sátor már az előző fesztiválokon is állt. Te magad hogyan/mikor kerültél bele a Szélrózsa szervezésébe, hol találkozhattunk veled az előző években?

– A kezdetektől részt vettem segítőként majd munkaági vezetőként a Szélrózsa munkájában. Először négy éve, Szolnokon hívtuk életre a teremtésvédelemmel foglalkozó munkaágat néhány lelkes fiatallal. A sátrunkat Szélrózsa-liget néven hoztuk létre, ahol sok különféle programot szerveztünk. Előadásokat és beszélgetéseket tartottunk, megszerveztük a szelektív hulladékgyűjtést, fair trade kávézót nyitottunk, információs- és könyvtársarkot működtettünk, környezetvédelemmel kapcsolatos játékokat szerveztünk.

Mik az idei terveitek?

– Ugyanezek a programok folytatódtak két éve Kőszegen is, és több változtatással, de nagyrészt ezeket a programokat Szarvason is felkínáljuk. Lesz továbbá egy olyan kiállítás, amely a „Tükörben a világ” címet viseli. Ezt az interaktív kiállítást a Cellux-csoport, az Öko-pack és a Zöld fiatalok csoportja közösen találta ki, mi pedig a Szélrózsa számára az ország különböző ificsoportjait kerestük meg, akiknek a munkája során fog összeállni a kiállítás. Emellett lesz drámajáték, előadás, beszélgetés és más programok.

– A szemlélettágító programokon kívül mit lehet tenni egy fesztivál természettudatos szervezéséért?

– Egy fesztivál – természetéből adódóan – sok embert vonz. Az eddigi Szélrózsákon 2-3000 ember is megfordult. Az utazás, a szórakozás során a résztvevők sokkal nagyobb mértékben terhelik a környezetet, mint a hétköznapok során. A közlekedés, a szemétterhelés, az energia- és vízhasználat által megjelenő környezetterhelés sokkal szembetűnőbb a vidéki „zöld” területeken.
Egy természettudatos fesztivál szervezése során az lenne a cél, hogy a látogatók számára és időtöltésére is tekintettel minél alacsonyabb szinten tartsuk a környezetterhelést. Egy ilyen szempont megvalósítása a szervezés minden lépésének az újragondolását jelenti. A szarvasi fesztiválon igyekszünk több szempontnak is eleget tenni. Például úgy tűnik, sikerül megvalósítani, hogy a fesztivál teljes ideje alatt és már az előkészítés során is kizárólag újrahasznosított papírt használjunk. Ismét lesz szelektív hulladékgyűjtés, és újra lesznek a fesztivál teljes területén elhelyezett üzenetek. Próbálunk a tömegközlekedésre buzdítani mindenkit, valamint olyan „apróságokra”, mint a takarékos vízhasználat vagy a szelektív hulladékgyűjtők használata... Egyre több munkaág kapcsolódik be a maga módján a teremtésvédelem munkájába. Így például az idén már a KIE kávéházban lesz a fair trade kávé árusítása, de már korábban is volt a filmklubban környezetvédelemmel kapcsolatos film vetítése.

 

Szólj hozzá!

A Fair trade és a környezettudatosság is fontos a KIE-kávéházban – Beszélgetés Lupták Sárával a Szélrózsa-találkozó előtt

2010.05.25. 21:53 D_Anikó

 

 

Budapest – A 2010. július 14. és 18. között megrendezésre kerülő Szélrózsa-találkozón újra lesz KIE-kávéház. A munkaág vezetőjével, Lupták Sára gyógypedagógussal ültünk le beszélgetni arról, idén milyen különlegességek lesznek a kávéházban.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

(A képekért kattintsatok a cikk eredeti lelőhelyére: http://www.evangelikus.hu/interju/a-fair-trade-es-a-koernyezettudatossag-is-fontos-a-kie-kavehazban-2013-beszelgetes-luptak-saraval-a-szelrozsa-talalkozo-elott)

 

A KIE-kávéház először Denke Villő szervezésében Kismaroson indult. Sára először Tatán vett részt ebben a munkában pultosként, aztán fokozatosan vette át a munkatársakért felelős szervezői posztot, és Kőszegen, valamint a tavalyi református szervezésű Csillagpont-találkozón már ő irányította a csapatot. Az idén is ő ennek a munkaágnak a felelőse a Szélrózsa-találkozón. Négy főmunkatárssal dolgozik: egy a dekorációért felel, egy a toborzást, és ketten a beszerzést végzik.

„A dekorációs munkatárs, Bonnyai Eszter főleg a találkozó előtt ténykedik – magyarázta Lupták Sára. – Idén arculatot is váltunk, de mivel az Azték diszkóban leszünk, ott elve adva vannak bizonyos dekorációs elemek, amelyekhez igazodnunk kell majd. Zalán Eszter a munkatársakat szedi össze, Dobrik Norbert és Lupták Dóra pedig a beszerzést végzik. Nagyon jónak tartom ezt a gárdát, teljesen összeszoktunk már. Önkéntesekkel együtt maximum 25 fővel fogunk dolgozni.”

A kávéház programjait Sára találja ki. A Csillagponton volt egy nagycsaládos kerekasztal beszélgetés, a gyermekvállalásról és a házasságról és mivel ez nagyon jól sikerült, elképzelhető, hogy idén is valami efféle lesz.

„ Az idei program még nem állt össze, de az biztos, hogy szeretnék úgynevezett tabutémákat is behozni, emellett persze a KIE csoportoknak is bemutatkozási helyet akarunk adni. A Szélrózsán ott lesznek a Tappancsok is, a KIE egyik legjobban működő munkaága, akik gyerekmunkát végeznek, komoly lelki, megszólító erejű mondanivalóval, így ők nálunk is helyet kapnak majd.”

A KIE kávéházakat a nagyobb találkozókon túl évszakonként is meg szokták szervezni. A Szélrózsa Banddel, az Üllői úton, farsangkor volt az utolsó összejövetelük, itt fiatalos, interaktív áhítatot is tartottak. De vajon miben különbözik ez a kávéház másoktól? Erre a kérdésre Lupták Sára elmeséli, hogy munkatársaikat nem csak az udvarias kiszolgálásra oktatják, hanem arra is, hogy figyeljenek oda azokra a vendégekre, akik betévednek hozzájuk:

„Nem egyszerűen kiszolgálunk. Ha valaki kávét kér, nem csak egy csésze gőzölgő italt kap, hanem ha igényli, akkor beszélgethet is a felszolgálóval. Akkora a rohanás az életünkben, a világban és még egy ilyen találkozón is, hogy jólesik az embernek, ha csak rá figyelnek. Úgy látom, hogy bevált ez az elv és az emberek azért járnak vissza hozzánk, mert itt figyelnek rájuk. Beosztjuk egymás között, hogy mindig legyen a csapatban egy olyan ember, aki csak azokra figyel, akik már megkapták az innivalójukat, de beszélgetni szeretnének vagy segítségre szorulnak. Nem vagyunk profitorientáltak, próbálunk arra figyelni, hogy nullára kijöjjünk, de ennél több nem cél.”

Az évek során felgyűlt egy olyan címtár, akik hajlandóak az efféle önkéntes munkára. Az egész ország területéről, a KIÉ-n belülről jöhetnek a segítők, akiknek egy nap általában három órát kell dolgozniuk.

„A Szélrózsán erdélyi fiatalok is fognak segíteni nekünk” – teszi hozzá Lupták Sára. A munkatársaknak mindig tartanak egy úgynevezett nulladik napot, amikor egyfajta csapatépítés folyik.

„Sokszor arra is meg kell tanítanunk a jelentkezőket, hogyan töltsék a kávét – meséli nevetve. – De emellett persze azt is tanítjuk, hogyan beszélgessenek az emberekkel. A csapat tagoknak minden reggel saját áhítatot tartunk, és közösen reggelizünk. Ilyenkor beszéljük meg az aznapi teendőket. Idén azonban tervezünk saját embereink számára egy komolyabb lelkigondozást is, mert érezzük azt, hogy szükség van arra, hogy a saját munkatársainkkal jobban foglalkozzunk, egyfajta belső missziót folytassunk feléjük és fontos az is, hogy ezáltal ők is jobban megismerjék egymást és összekovácsolódjanak.”

A kávéházban nem árulnak romlandó ételeket, csak előre csomagolt édességet és süteményt szolgálnak fel. A munkatársaktól orvosi papírt kérnek, hogy egészségesek-e.

„Felmerült, hogy áruljunk fair trade-es (méltányos kereskedelem) termékeket, így most már csak olyan kávét vásárolunk, amelyet biztosan nem rabszolgamunkával termeltek – mondja Lupták Sára. – A fair trade lényege ugyanis az, hogy a termelőknek az általános világpiaci áraktól függetlenül megállapított árat fizetnek az előállításért. Ez az összeg valóban kifejezi az előállítók anyagi és munkaráfordításait, és az ár megállapításánál figyelembe veszik a mindenkori gazdasági és szociális, sőt, ökológiai körülményeket. Emellett egyre inkább környezettudatosak vagyunk, a szemetet szelektíven gyűjtjük. Emellett szeretnénk a büfében saját bögréket vagy vastagabb műanyag poharakat is árulni, így csökkentve a műanyag hulladék mennyiségét. A bögrék betétdíjasak lennének, így aki nem akarja megtartani a találkozó után, az visszaválthatja majd nálunk.”

 

Szólj hozzá!

Szélmalom és csiga

2010.05.12. 08:51 D_Anikó

Mi a közös bennük? Hát, természetesen, a középpont :) A szélmalom Szarvas határában elmozdíthatatlanul jelöli a történelmi Magyarország középpontját, a csiga pedig, éppen ellenkezőleg, magán hordja a középpontot, az vele együtt vándorol:

 

 

 

 

 

 

 Ez csak egy ici-pici ízelítő abból az Orosz Gábor Viktorral készült interjúból, amit a www.evangelikus.hu-n olvashattok. Már csak a képekért is érdemes odakattintani, de azok is többet fognak mondani a szöveggel együtt. Tehát, ha érdekel, hol a középpont, mit takar a "Veled" a Szélrózsa mottójában, nem utolsó sorban pedig kíváncsi vagy, milyen előadások, fórumbeszélgetések lesznek... : http://www.evangelikus.hu/interju/szelrozsa-ogv/

 

Szólj hozzá!

Jelentkezés

2010.05.03. 13:53 D_Anikó

Már lehet jelentkezni a www.luthercamper.hu címen!

Szólj hozzá!

Csendtörés

2010.04.29. 12:10 D_Anikó

Úgy tűnhet, hogy nagy a csend, de... a háttérben már lázas készülődés folyik. Tegnap kedvesen megkérdezte tőlem valaki chaten, mikor kapnak már e-mailt, hogy mi mindenben lehet segíteni a Szélrózsán, mert ők már annnnnnyira szeretnének csinálni valamit... Nem mondom, jó volt olvasni. Gondoltam, megnyugtatom a kedélyeket: a látszat csal, nincs csend, csak halkan folyik a munka :) Tegnap volt egy rövid munkamegbeszélése mindazoknak, akik sajtó/média/kommunikáció (és szinonimái) témában érintettek.

A pilisi ifi is mozgolódik. Övék a nyitóistentisztelet előkészítésének izgalmas feladata. Úgy hírlik, tegnap megszületett az ötlet, mit is fognak csinálni (pizzatekercseket használtak hozzá agystimulálónak - én is ilyen munkamegbeszéléseket szeretnék). Valami nagyon jót találtak ki, csak egyelőre teljes hírzárlat van :( Vagyis van valami szuper ötletük, csak ez szuper titkos, még semmit nem árultak el róla. Előbb-utóbb kiszedek valamit belőlük!

1 komment

Áhitat

2010.04.25. 09:40 D_Anikó

Sajátos bejegyzés következik - csütörtök este rajtam volt a sor a teológián áhitatot tartani. Kicsit szélrózsás lett :) Úgyhogy megosztom veletek is.


Kegyelem néktek és békesség Istentől, ami Atyánktól és az Úr Jézus Krisztustól. Hallgassátok meg azt az igét, melyet az útmutató alapján a mai estére választottam Lukács evangéliumából:

Azt mondja Jézus:

Aki hozzám jön, hallja beszédeimet, és azok szerint cselekszik: megmutatom nektek, kihez hasonló. Hasonló ahhoz a házépítő emberhez, aki leásott, mélyre hatolt, és a kősziklára alapozott: amikor árvíz jött, beleütközött az áradat abba a házba, de nem tudta megingatni.

 

Kitűnő katolikus szentbeszédet lehetne írni erről az igéről – a kősziklára, a Péterre épített egyház egyedül megálló erősségéről  Meggyőződésem azonban, hogy egész mást akar ez az ige mondani nekünk. Nem Péter az a kőszikla, amin/akin az egyház áll.

Csapatépítő tréningen vettem részt a hét végén. A szélrózsás munkatársakkal voltunk Szarvason, s Benkóczy Péter tartott egy két órás gyakorlatot. Nagy élmény volt, érdekes látni, hogyan lesz a bemutatkozó körben még tartózkodó emberek halmazából egy közös célért dolgozni hajlandó, lelkes csoport. Közönségből közösséggé válnak, ahogy azt az elmúlt években sokszor fogalmaztuk. Valamitől többé lesznek, mint az egyes emberek összege. A ház-hasonlatnál  maradva: mikor a teherautóról leborítanak egy kupac téglát, az még nem ház. Ott vannak az alkotó elemei, de valahogy össze kell rendeződjenek. Még kavarogtak bennem a hétvége élményei, mikor jobban belemélyedtem ebbe a ma esti igébe, s egyszer csak belém hasított: tulajdonképpen ez Jézus csapatépítő beszédének a része. Jézus felment egy hegyre imádkozni, virradat után kiválasztotta tanítványai közül a 12-t, az apostolokat. Megállt velük egy sík helyen, és tanította őket. Ennek a nagy beszédsorozatnak a része a házépítő ember példája is – Jézus csapatépítésének a tananyagát olvastam fel alapigeként.

Ez lehet, ez kell legyen a kiindulási alap minden közösség számára, itt mutat rá Jézus arra a fundamentumra, amelyre bármit alapozni lehet, ami megtartó erő lehet viharok közepette. Azt mondja Jézus, az alapozott helyesen, „aki hozzám jön, hallja beszédeimet, és azok szerint cselekszik”.

Igen ám, de ha nyilvánvaló, hogy hova kell építeni, orrunk előtt magasodik a szikla, miért nem épít mindenki magától oda?

Első fordítástechnikai órám jut eszembe, ahol nekünk szegezték a kérdést: milyennek képzelünk el egy sziklát? Ahogy a mai igét olvastam, hirtelen magam elé képzeltem a sziklára épített házat - egy hegyormon, szürke sziklafal tetején ülő házat láttam magam előtt. A dunakanyari hegyek sziklái jelennek meg előttem, vagy az osztrák hegytetőkön ülő kastélyok. S eszembe jutott, hogy azon a fordítástechnikai órán a finn diákok tavakról beszéltek, a vízből éppen hogy kibukkanó, vagy ki se látszó, veszélyt hordozó, vízszintesen terpeszkedő vörös sziklákról. Mindannyian másnak képzeljük a sziklát, más asszociációink vannak, máshol nőttünk fel. Milyen szikláról beszél hát Jézus?

Azt hiszem, azok az izraeli sziklák, amiket Jézus hozhatott fel a példában, inkább a földben rejtőztek, a felszínen homok volt. Hallgatóinak lelki szemei előtt valami ilyen jelenhetett meg. Olyan földön jártak, ahol nem látszik kapásból, hol van a szikla, hol a homok – az építőnek le kell ásnia, keresnie kell az alkalmas helyet, a sziklát, amin építkezni lehet. Dolgoznia kell érte, keresni, vizsgálódni. Ki cselekszi ezt? Az, mondja Jézus, aki hozzá megy, hallgatja és megtartja az ő beszédeit. Aki őt keresi, az ő igéje után kutat, az őrá, az ő igéjére támaszkodva építhet. Jézus Krisztus igéje az a biztos szikla, amire mi is támaszkodhatunk, ami életünknek, közösségeinknek biztos alapot ad.

A mi felelősségünk az, hogy mélyre ássunk, keressük, kutassuk az igét, hogy rá alapozzunk. Persze, sokáig el lehet lenni efféle alapok nélkül is.  Nem derül ki rögtön egy homokra épült házról, egy valódi közösség nélküli csoportról, hogy a pusztulás veszélyét hordozza. Sokáig csilloghat-villoghat egy kacsalábon forgó palota – aztán jön egy vihar, földrengés, akármi, s elmossa, elsöpri.

A kőszálként megálló ige az, ami alapot ad minden körülmények között, a támasz, a megmaradás lehetőségét, ígéretét adja. Nincs ígéretünk rá, hogy nem jön árvíz, nem jön vihar. A sziklára épített ház lakójára, a Krisztus igéjére alapozott közösségre ugyanúgy esni fog az eső, az ablakán befújhat a szél. Az efféle erők ugyanúgy neki fognak szaladni, a különbség az, hogy tudjuk, erős alapra építettünk, meg lehet a biztos tudatunk, hogy a rossz erőt nem vehet rajtunk.

A hegyi (ha tetszik, síki) beszéd végén ebben a példában foglalja össze Jézus az egész etikáját, a beszédének, a felkínált életformának a lényegét. Ő elmondta az alapokat - a feladat, az építkezés feladata a mi oldalunkon van. A lényeget tudjuk: Krisztus igéjét kutassuk, az az a biztos alap, amire építhetünk, ami megtartó alap számunkra. Ámen.

 

Imádkozzunk!

Szerető Istenünk, Jézus Krisztus Atyja! Köszönjük, hogy nem rejtőzöl előlünk elérhetetlen mélybe, meg-megmutatod magad az utánad kutatóknak. Köszönjük, hogy fiadon keresztül biztos alapot adtál életünknek, közösségeinknek. Kérjük, áldd meg a mi kis közösségünket is, és bölcsen vezess mindenkit, hogy szilárd alapként megtaláljon téged az életéhez!

Ámen.

 

Szólj hozzá!

Alkalmi kórus

2010.04.24. 17:22 D_Anikó

A szarvasi diáksággal is volt alkalmunk találkozni, péntek reggel a gimnáziumban volt egy "fellépésünk": a nagyszünetben megszálltuk a suli auláját, s hallható jelét adtuk jelenlétünknek. Ha tetszik, beharangoztuk a Szélrózsát. Jobb szó lenne a beénekeltük, de az, sajnos, már mást jelent.

 

 

 

 

 

 

Délben pedig a templomban találkoztunk a Benkásokkal, az általános iskolásokkal - nekik olyan jól ment a Szélrózsa-dal, hogy bátran vállalták, akár a júliusi megnyitón is eléneklik.

 

1 komment

Csapatépítés

2010.04.20. 23:24 D_Anikó

Csütörtök reggeltől vasárnap délutánig voltunk Szarvason, de az igazán mozgalmas nap a szombat volt - köszönhetően a sok egy napra érkezőnek, a csapatépítő tréningnek, két előadásnak és a terepbejárásnak. A terepről beszéltem már, jöjjön hát most a csapatépítés. Mit is kell építeni egy csapaton? Hát, ha egy halom téglát odaszórunk valahova, az, ugye, még nem ház - s ha pár tucat ember a tér-idő egy pontján tartózkodik, abból tömeg már lehet, a "csapatsághoz" még össze kell rázódjanak kicsit. Ebben segített Benkóczy Péter a szombati tréninggel. Egy gyors bemutatkozó kör és ismerkedés után mindenféle megmozgató, helykereső, kreatívkodó feladat és sok nevetés jött. A képen épp az látszik, mikor szobrot/állóképet kellett csinálni; ez a csapat... Sült galambot vár? Hullócsillagot lát? Egy biztos: egy irányba, a távolba néznek. Komolyan :) Ezt a címet adták a szobruknak. Teszek ide még pár szobor-képet, jöhetnek a kreatív megfejtések. (Ugye, egy műalkotásnak nem az a jelentése, amit a művész szánt neki, hanem amit a kedves néző felfedez benne.) Hajrá! Folyt. köv.

 

3 komment

Terepszemle

2010.04.19. 20:34 D_Anikó

Ugye, első pillantásra látszik, mindenki lelki szemei előtt kirajzolódik valami.... Igen, igen, a tervek szerint ez a NAGYSZÍNPAD helye. Ezen a füvön (pokrócon, polifomon, pulcsin) ülve éneklünk majd a híres-nevezetes Szélrózsa Banddel, hallgatjuk még megszeppent csendben a megnyitót és később cseppet sem csendesen a számos koncertet.

 

Helyszíni szemlére márpedig szükség van - Rejtőn (P. Howardon) művelődött koponyák ezt jól tudják. Tartottuk ehhez mi is magunkat, a hétvégén levonult a szervező csapat Szarvasra. Hogy mit láttunk, arról tessék bátran kérdezni, mindent úgyse jut eszembe magamtól elmesélni. Egy kis ligetet képzeljetek el, néhány tisztással/réttel tarkítva, amit egyik oldalról a Körös-holtág határol (a part mentén mocsári ciprusok állnak, azokat látni kell, aki úgy merészel hazajönni nyáron, hogy meg se nézte őket... Irgum-burgum, magára vessen. Szépek, no.)

Most pedig zsarolásba (vagy ígérgetésbe?) kezdek: ha kapok ide kommenteket, teszek fel további képeket, és pletykálok a munkatársi hétvégéről. Képes beszámoló, a legfrisseb sztárpletykák csak most, csak önöknek :-)

3 komment

Hitvallás – Szélrózsa előtalálkozó

2010.03.12. 00:20 kelzso

A Szélrózsa-előtalálkozón Seben Glória és csoportja készítették el a következő hitvallást.

Hiszek Benned, Istenem! Egyedül Te vagy Isten, akivel csodákban lehet részünk, aki belőlem, a semmiből is Valakit teremtesz.

Hiszek Benned Örökkévaló Atyám, aki mindenkit egyformán szeretsz, aki tanúja vagy a múltamnak, és a jövőben is mellettem leszel, akinek kezébe múltamat és jövőmet teszem,  akire támaszkodom, aki elfogadtál és szeretsz engem Fiadért, Jézus Krisztusért. 

Hiszek Benned, Jézus Krisztus, Isten Fia, aki eljöttél értünk, felvállaltad gonoszságunkat, és szenvedések között az életedet adtad értünk. Aki mellettem állsz, megerősítesz akkor is, ha én kishitű vagyok. Hiszek Benned, mert ha nem követlek, Te a nyakadba veszel. Ha én bal lábbal kelek is föl, Te mindig jobbal. Hiszek Benned, aki arra kértél, tegyük másokkal, amit szeretnénk, hogy velünk tegyenek. Hiszek Benned, aki mindig bízol bennem, és mindig újrakezded velem.  Mindannyiunk reménye Benned van.

Hiszek Benned, Szentlélek, mert amikor nem figyelek Rád, Te akkor is rám figyelsz. Aki által  Krisztushoz tartozom, aki által képes vagyok úgy törekedni a jóra, hogy közben tudom, gyenge vagyok. Akinek ajándékain keresztül tanulom meg értékelni a világot és azokat, akik hitben testvéreim.

Ámen

 

Szólj hozzá!

Félúton, félidőben...

2010.03.02. 20:07 Csepi_

Középkezdés Veled –  ez lesz a témája a szarvasi Szélrózsának. Félidőhöz érve, február 27-én azonban megálltunk Orosházán egy kicsit rákészülni a nyári találkozóra. 

Messzebbről érkezők már péntek délután-este élvezhették az orosháziak vendégszeretetét: csocsózás, társasjátékozás, kosármeccsek segítettek abban, hogy az esetleg még nem eléggé fáradt vendégek igazán ki tudjanak merülni. Vacsora, egy éneklés, megbeszélés, pakolás és lassan alvás következett. 

Szombaton reggeli után gyűlni kezdett az embersereg a regisztrációs asztaloknál, és fél tízre már mindenki el is foglalta helyét a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium dísztermében. Éneklés következett, elhangzott Gáncs Péter püspök áhítata, valamint hasznos információk, és különböző termekben elkezdtek dolgozni a délutáni istentisztelet egyes részeit kidolgozó kiscsoportok. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ebéd.

Az egész nap látogatható  helyszínek (pl. KIE kávéház, Csendszoba, Láthatatlan Színház) mellett délután sorban jöttek a koncertek: a Szélrózsa Band, a Békéscsabai Színistúdió, a Mezítláb, és az Immanuel zenekar léptek fel.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Öt óra körül elkezdődött az istentisztelet, melyben minden csoport kissé rendhagyó formában dolgozta fel az istentisztelet rá eső részét, este hét óra körül a csapat nagy része pedig hazaindult.

 

 

1 komment

Címkék: orosháza szélrózsa előtalálkozó

Szélrózsa előtalálkozó, Orosháza

2010.02.20. 22:46 Balogh Lilla

 

„Az emberélet útjának felén
egy nagy sötétlő erdőbe jutottam,
mivel az igaz útat nem lelém.”
(Dante: Isteni színjáték)

Kedves Barátaink!

Szeretettel meghívunk Benneteket a 2010. február 27-én, Orosházán tartandó Szélrózsa-előtalálkozóra, amely a Félúton nevet viseli. Nem csak két Szélrózsa Találkozó között, hanem minden pillanatban félúton járunk, elhagyva valami régit, haladva valami új felé. Különböző utakat keresünk, iránymutatásra szorulunk, kételyeink támadnak az élet értelmével kapcsolatban.
Régi álmunk volt, hogy a Szélrózsa ne egy kétévente megrendezésre kerülő nagy összejövetel, fesztivál legyen, hanem folyamat. Ennek fontos lépése volt a tavaly februárban Budapesten tartott első Szélrózsa-utótalálkozó, amelynek sikerei lehetővé teszik a mostani esemény létrejöttét is. Valós, aktuális problémákkal foglalkozva, fiatalokat bevonva, a hagyományt és újítást a Szélrózsa Találkozókhoz méltóan kreatívan ötvözve szeretnénk nemtől, kortól, sőt, felekezeti hovatartozástól függetlenül minden jelenlévőhöz közelebb hozni a hitet. Célunk, hogy a lényeget megtartva, ám azt közérthető, talán kissé formabontó módon tálalva a vallást minél inkább a hétköznapok részévé tegyük, elmélyítsük, valóságossá, jelenlévővé varázsoljuk. Kisebb csoportokra oszolva mindenki a saját érdeklődési körének megfelelően, hatékonyan, bensőséges formában építheti kapcsolatait, kaphat választ kérdéseire, ismerheti meg önmagát. A nap folyamán mind a kikapcsolódásra, (beszélgetések, koncertek, közös éneklés, Csendszoba, Láthatatlan Színház, Interaktív irodalomóra, Helyismereti játék, Rejtvény) mind az elmélyülésre (áhítat, Istentisztelet) lesz lehetőség.

A szervezők munkájának megkönnyítése érdekében kérünk mindenkit, hogy február 20-ig jelentkezzen a CAMPER-en ezen a linken: http://camper.myluther.hu/programs/r1-2010. A témával kapcsolatban várjuk kérdéseiteket, észrevételeiteket, kommentjeiteket.

Szólj hozzá!

A Középpont felé

2010.01.14. 00:36 kelzso

Gáncs Péter püspök úr köszöntőjét olvashatjátok az alábbiakban. 

Megkezdődhet a visszaszámlálás: éppen hat hónap múlva startol az immár nyolcadik Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozó, melynek ezúttal Szarvas ad otthont. Színes gyöngysort kapunk, ha felidézzük az eddigi hét találkozó helyszíneit és mottóit: 1996 Váralja: Kit kerestek? - 1998 Bodajk: Nem a meghátrálás emberei vagyunk! - 2000 Debrecen: Itt vagyok, engem küldj! - 2002 Kismaros: Hívásod van! - 2004 Tata: A világ világossága - 2006 Szolnok: Tenyerembe véstelek - 2008 Kőszeg: Hol a határ?

 

Míg Kőszegen szimbolikusan a határokat feszegettük, addig Szarvason a középpontot, a Középpontot szeretnénk együtt megtalálni. Erre utal a többértelmű mottó: Középkezdés Veled. A témaválasztásánál többféle aktuális szempont motiválta a szervezőket, a híres „Tízeket”. Az egyik apropó Szarvas sajátos fekvése. Ha valaki nem tudná, itt található a történelmi Magyarország földrajzi középpontja, amit emlékmű is jelöl a Körös-parton. De nemcsak térbeli, hanem időbeli kontextusa is akad a témaválasztásnak. Közismert, hogy ezen a nyáron foci VB lesz Dél-Afrikában. Sokan már számolgatják a napokat a nagy játék kezdetéig, június 11-ig. Egy hónap alatt, sok-sok középkezdést láthatunk majd, reménység szerint, izgalmas meccsek kezdetén és remek gólok nyomán.

 

A július 11-i, vasárnap esti, johannesburgi döntőn - ismert okok miatt - nem leszünk közvetlenül érdekeltek... De a rá következő szerdán, július 14-én már, akár mi is pályára léphetünk! Kezdetét veszi a szarvasi nagy játék, ahol mi is ott lehetünk a kezdőkörben. Négy nap alatt, újra, vagy életünkben talán először, átélhetjük, megélhetjük a játék, a csapat, a közösség élményét. Megtalálva életünk centrumát, a kezdés, az újrakezdés, a Vele, Veled, Veletek való középkezdés esélyének örömét.

Mint a Déli Egyházkerület püspöke, különösen is örülök, hogy Békés megye, az úgy nevezett "viharsarok", első ízben adhat otthont egyházunk legnagyobb rendezvényének. Biztos vagyok benne, hogy a régió, ezen belül Szarvas városa, iskolái és gyülekezetei jó házigazdák lesznek. A távolabbról érkező vendégek közül sokan fognak meglepődni, hogy milyen értékes lelki, szellemi kincseket kínál Tessedik városa, nem is szólva a Körös-part, és az arborétum szépségeiről. De maradandó kulináris élvezetekre is felkészülhetünk a halászcsárdától a helyi kolbászig… Elvégre nemcsak igével és zenével él a Szélrózsa-vendég, hanem kenyérrel is, annak lutheri, tágabban vett értelmezése szerint.

 

Apropó: Luther és kenyér! Ne feledkezzünk meg az idei nyár harmadik jelentős eseményéről sem, ami pár nappal követi majd a szarvasi találkozót. Július 20-27 között Stuttgart ad otthont a Lutheránus Világszövetség 11. nagygyűlésének. Ennek bibliai mottója a Miatyánk negyedik, középső kérése: „A mi mindennapi kenyerünket ad meg nekünk ma!”

 

Ez a középső kérés, a kenyérkérdés, egyben életünk központi kérdése, különösen is válság sújtotta világunkban. Vajon milyen választ tud adni a világ evangélikusságának nagy családja arra a globális testi éhségre és lelki ínségre, ami nem csupán az úgy nevezett fejlődő világot kínozza, hanem jelen van földrészünk, hazánk mindennapjaiban is?!

 

Nekünk, magyaroknak különösen izgalmas a közelgő világtalálkozó, hiszen Európa utoljára, immár több mint negyedévszázada, 1984 nyarán, éppen Budapesten fogadhatta az LVSZ VII. nagygyűlését. A budapesti találkozó mottója ma is aktuálisan és provokatívan hangzik: Krisztusban reménységgel a világért. Akkoriban valóban tele voltunk élő reménységgel, amelyet a pár évvel későbbi rendszerváltás igazolni látszott.

 

Ehhez képes, tavaly, sokfelé, kissé kesernyésre sikeredtek a határnyitás, a falbontás két évtizedes évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek. Mintha reménységeink csak töredékesen teljesedtek volna be, mintha valamit elveszítettünk volna.

A közelmúlt egy felmérése a 2009-es esztendő legjellemzőbb szavait gyűjtötte össze. Az eredmény jól tükrözi társadalmunk közérzetét. Nem meglepő, hogy a reménység már nem került be az első tízbe, viszont dobogós helyen végzett a válság, a H1N1, valamint a korrupció kifejezés. Igaza van az idén nyolcvan esztendős Csoóri Sándor költőnek, aki szerint „mindegyik szóban ott van a történelem...” Az élbolyban sorakoznak még a következő szavak: szegénység, hazugság, bizonytalanság, káosz, munkanélküliség, kilátástalanság... S ez a szomorú diagnózis nem valamiféle ellenzéki károgás, hiszen a hírforrás a Népszabadság vízkereszti száma: A remény lejjebb csúszik a listán, (2010. január 6-i szám, 9. oldal)

 

Igen, valamit elveszítettünk, vagy meg se találtunk még? Netán, Valakit? Talán éppen az élet, az életünk centrumát, összetartó, megtartó erejét? A karácsonykor nekünk született, vízkeresztkor megjelent Megtartót?!

Új év: új kezdet, új remény! Esély az újrakezdésre, a középkezdésre - Vele! Kár lenne mindezzel a nyárig várni. Remélem, Szarvason, a kezdőkörben találkozunk.

 

Jó utat a Középpont felé! 

2 komment